U kijkt naar de archieven van 2007.

Eindelijk min- of meer online: FiviKASKA.be, de nieuwe website van mijn school.

Er staat nu nog niet veel op, maar ik hoop wel dat de site in de toekomst wat meer leven uitstraalt dan de officiële schoolsite (en ook wat beter navigeerbaar wordt…)

Het is natuurlijk nog wachten op de films die erop komen, daarvoor heb ik nog wat meer programmeerwerk. Ik weet nu in ieder geval al veel meer over WordPress dan voorheen: volledig nieuwe theme gemaakt (in tegenstelling tot deze blog die een vrij slaafse aanpassing van het default-theme is), een stuk of 2 adminstratieve plugins geschreven en nog 1 herschreven. Normaal werkt alles in Internet Explorer, en ik hoop dat dat zo blijft. Browsershots is natuurlijk niet de ideale manier om een site te checken op compabiliteit…

Het grote werk dat nog wacht is op een elegante manier de films die op school gemaakt worden erop krijgen. Probleem 1 daarbij is die oude getrouwe HTTP-POST beperkingen wat grote bestanden betreft. Ik moet mensen films laten uploaden via ftp en dat dan linken aan een bericht zonder dat ze elkaars films zitten overschrijven. Probleem 2 is om gestructureerde content in WordPress te krijgen, daar is het eigenlijk niet voor gemaakt. Als die visual editor nu eens tables ondersteunde, dat zou mijn werk al heel wat simpeler maken.

Het is in ieder geval een taai beestje, die WordPress. Ik denk dat ik alle pagina’s van deze site in WordPress ga omzetten, dan worden die film- en techpagina’s hopelijk eens wat sneller aangepast. Sometime, somewhere, somehow.

Als je ‘s morgens een half uur bezig bent geweest om je dochter ervan te overtuigen dat ze geen kleurboek mee naar school mag nemen — omdat de juffrouw niet wil dat iedereen vanalles van thuis meesleurt –, als je diezelfde dochter niet in de auto krijgt zonder kleurboek, als je aan de schoolpoort het kleurboek niet uit haar handen krijgt, zelfs niet als je terug naar huis begint te rijden, als je uiteindelijk niet anders kan dan het Sinterklaas argument te gebruiken, dan mag de juffrouw niet tegen je dochter zeggen: “Ik zal maandag wel eens naar je kleurboek kijken.”

Dat is een verkeerd antwoord.

Ik ben al een tijdje op zoek naar een kosteneffectieve manier om de films op deze site om te zetten naar flash, omdat niet iedereen Quicktime heeft en flash duidelijk de bovenhand heeft gehaald wat internet-video betreft.

Je kan begrijpen dat ik aangenaam verrast was toen bleek dat Flash Player binnenkort h.264 (aka MPEG4 part 10 of .mp4) bestanden zal ondersteunen. Je kan het nu al testen met de Flash Player 9 Update en het ziet er fijn uit: de bestanden die ik nu gebruik kunnen zonder problemen gekoppeld worden aan bijvoorbeeld de fijne flv-player van Jeroen Wijering.

Er is maar 1 klein probleem: performantie. Mijn oude PowerMac heeft geen problemen met h.264 in Quicktime en ook niet met On2 VP6 (de huidige Flash-codec), maar een h.264 film door flash laten afspelen resulteert in een glaciale slideshow van zo’n 0.2 frames per seconde. Toch nog wat werk aan de winkel blijkbaar…

Als je van de duivel spreekt toont hij blijkbaar zijn staart, en soms wel heel snel. Ik heb een eerste montage van mijn kortfilm gezien, ‘t is nog veel te lang (25 min…) en sommige dingen werken helemaal niet, maar ‘t is een start.

Laatst was er wat ophef over fraude met internetbankieren in België. De Bank van de Post was één van de banken die vernoemd werd. Daarom staat er sinds kort dit op hun inlogscherm:

Inlogscherm Bank van De Post

(‘t Gaat om dat Controleer steeds…)

Meer →

‘t Is weeral een hele tijd geleden dat ik hier nog iets heb geschreven. Een kleine update:

  • De kortfilm die ik verleden schooljaar heb opgenomen is nog altijd niet gemonteerd — tenminste, ik heb nog altijd niets gezien. Dit ligt aan mijn “monteur” waarmee het onmogelijk afspreken is en aan…
  • Het feit dat ik begonnen met een opleiding (toneel) regie aan de Academie in Lier bovenop mijn Film- en Video opleiding in Antwerpen en…
  • Het feit dat ik terug samen met Ilse een toneelstuk regisseer voor mijn geliefde Strontvliegen (zie ook dit en dit).

We gaan ons dit jaar met De Strontvliegen wagen aan Shakespeare, Midzomernachtsdroom om preciezer te zijn. Natuurlijk zullen we er een serieuze draai aan geven, ik kan nu al verklappen dat het decor vintage ben zal zijn. In ieder geval, hou 1 en 2 maart 2008 maar vrij want dan spelen we…

Ik had al eens gezegd dat ik niet meer over camera’s ging schrijven, maar ik kan het toch niet laten. In ieder geval, als je binnen dit en een jaar op zoek bent naar een min-of-meer betaalbare Prosumer HD-camera, kijk dan eens naar de net aangekondigde Sony XDCAM EX (+/- 6.500 EURO).

Voordelen t.o.v. andere camera’s in de categorie onder 10.000 EURO:

  • Manuele Fuijon lens (niet verwisselbaar)
  • 1/2 inch CCD’s (t.o.v. 1/3 inch voor alle vergelijkbare camera’s) met volle 1920×1080 resolutie. CMOS technologie.
  • Progressief en interlaced, 1080 en 720 lijnen. Variabele framerate, slow motion in 720p.
  • HD-SDI uitgang
  • Tapeless workflow op basis van PCI ExpressCard kaarten met de mogelijkheid om in de nabije toekomst beelden rechtstreeks op XDCAM disk te schrijven

Als ik Panasonic zou zijn zou ik heel hard vloeken. De nieuwe Sony-camera is in alle opzichten beter dan de Panasonic HVX-200: betere lens, betere CCD’s, betere tapeless technologie (PCI ExpressCard t.o.v. PCMCIA), betere workflow, enzovoort. Camera’s zoals de JVC-HD 200 en Canon’s XLH1 houden wel het voordeel dat de lens kan verwisseld worden, maar een extra lens is vaak even duur als 2/3 van de aankoopprijs van de camera. Het verschil tussen 1/3 inch en 1/2 inch CCD’s is qua lichtgevoeligheid en scherptediepte echt wel groot en heft mijns inziens de bezwaren over een vaste lens op. En het is van Sony, wat als grote voordeel heeft dat het binnen afzienbare tijd door alle NLE’s ondersteund zal worden in tegenstelling tot bijvoorbeeld JVC

Toevalligerwijs zijn er op dit moment twee films in de zalen die qua thema wel heel erg op elkaar lijken: Venus en Man zkt. vrouw. Beide films gaan over een oude man — senioor — die verliefd wordt op een jong meisje — tiener, twintiger. Venus is een Engelse film geregisseerd door Roger Michell naar een script van Hanif Kureishi. Man zkt. vrouw werd geschreven door Pierre De Clercq en Jean-Claude Van Rijckeghem (tevens productie). Miel Van Hoogenbemt stond in voor de regie.

Ik vond het wel eens fijn om beide te vergelijken, zo’n beetje de Vlaamsche film tegen British Cinema. Spoilers op komst…

Meer →

Besseggen graatVreemd hoe je perceptie kan veranderen. Zo’n 10 jaar geleden waren we al in Noorwegen geweest en mijn herinnering aan die tijd was er één van prachtige campingplekjes, fantastische natuur en best goed weer, niet echt warm maar wel veel zon en open hemel. Vraag je me nu hoe ik over Noorwegen denk dan is mijn antwoord eerder: koud en nat.
Meer →

Tapes Turd Verleden weekend de laatste draaidagen van mijn kortfilm/groepsproject. Al dat bloed, zweet en tranen en alles wat overblijft zijn 16 tapes (niet allemaal vol, wees gerust). Deze keer ging het heel wat vlotter, voor sommigen zelfs zo vlot dat ze dachten dat ze niet meer nodig waren… Voorbereiding is meer dan het halve werk maar dat wist ik al.

Het capture-probleem is vooralsnog niet opgelost. Andere computer, andere schijf, andere recorder en Final Cut Pro blijft frames weggooien op juiste dezelfde plaats/tijdscode. Langzaam maar zeker ben ik het raadsel aan het ontcijferen, maar eerst wacht de vakantie.

In ieder geval bedankt aan iedereen die meegewerkt heeft, in het bijzonder Ernst, Willem, Roeland en Wannes en big shouts to the family!