Besseggen graatVreemd hoe je perceptie kan veranderen. Zo’n 10 jaar geleden waren we al in Noorwegen geweest en mijn herinnering aan die tijd was er één van prachtige campingplekjes, fantastische natuur en best goed weer, niet echt warm maar wel veel zon en open hemel. Vraag je me nu hoe ik over Noorwegen denk dan is mijn antwoord eerder: koud en nat.

Deze zomer was blijkbaar niet de beste om in Noorwegen te zijn: natste juli-maand ooit en dergelijke. Of zoals een oudere man in een berghut het uitdrukte: “Norway has 10 months of rain and 2 months of skiing.” Echt nat zijn we nooit geworden, maar droge kleren was na een kleine week toch een probleem. Als het niet uit de hemel komt dan wel uit de grond: onze laatste 2 wandelingen gingen door van drassig naar plas-sig naar continu stappen door 5 cm stromend water. Wij hadden in ieder geval geen schoenen bij die daar tegen bestand waren. Maar het blijft natuurlijk prachtig.

Over het camperen kan ik kort zijn: a) er is een reden waarom je geen enkele Noor met een tent ziet (je krijgt niets droog), b) als je veel wil vrij camperen is een mobilhome echt wel handig en c) ik heb het gevoel dat het binnen een paar jaar grotendeels uit zal zijn met het vrij camperen omdat het op sommige plaatsen echt de spuigaten uitloopt: op elk weggetje of plat vlak staat wel een mobilhome of caravan. Voor de prachtige campings hoef je Noorwegen niet te doen: op 1 na waren alle campings die wij gedaan hebben doodse kerkhoven voor staancaravans met allerlei eigenaardige bouwsels erover, en je moet altijd betalen voor warme douches, soms schandalig veel.

In ieder geval ik wil terug, met veel meer geld en betere kledij om lange meerdaagse bergtochten te kunnen maken. Of om een moderne western te schieten…

Gjende met LienAnder zicht GjendeMyfalletDovre