Ik heb al veel te lang geen duidelijk omlijnd project gehad, dus heb ik er dit weekend maar eens een lap op gegeven. De uitkomst is “Variaties op een zolderkamer”, een reeks filmpjes die allemaal in een bestaand zolderkamerdecor spelen. Klinkt klein, en dat is ook net de bedoeling: na De Koopman-marathon verleden jaar mag het wel wat rustiger, en vooral veel speelser.

Afin, we zien wel waar we uitkomen, maar nu ben ik in ieder geval stoked, zoals ze dat in schoon engels zeggen.

Parafrase:

Teveel computers geprutst de laatste maand.

Te weinig tijd gehad.

Geen vakantie gehad.

En de vakantie is al half voorbij.

Domme.1

Afin, na een halve vakantie computergepruts is hier tenminste al een halve “nieuwe” website. En wat hebben we allemaal bijgeleerd:

 • WordPress is leuk, maar de ontwikkeling gaat veel te snel. De plugin-makers kunnen het tempo niet bijhouden; aan ongeveer elke plugin die ik nu gebruik, was werk.
 • max-width is leuk, maar je moet wel all the way gaan.
 • Internet Explorer 8 heeft nieuwe bugs (niet in IE6 en IE7) met max-width: 100% op img‘s. (fluid images)
 • Apple vertrouwt zijn eigen hardware niet en besluit daarom maar om elke 10 minuten de netwerkkaart te resetten: Silence AppleYukon2
 • Een IMAP-sync van 10.000 mails van een dovecot-server naar Gmail is dikke fun als de sync halverwege stilvalt wegens kapotte harde schijf. Vooral als de sync niet chronologisch was. Wordt vervolgd…
 • Een Mac restoren van een netwerk Time Machine Backup is minder triviaal dan het lijkt.
 • Net als je de mail-puinhoop hebt opgelost, komt Telenet met een nieuwe mailbox op de proppen die 5 GB mag bevatten, waardoor die hele Gmail-verhuis eigenlijk overbodig is geworden.
 • In de vijf jaar dat deze dunbevolkte blog bestaat, is er één interessante reactie geweest. Voorlopig staan de reacties dus gewoon af en zeg ik lekker mijn ding.

Met andere woorden, geniet er nog van, van die tweede helft, ga ik ook doen.

 1. zie Michel Vuilsteke

If you’re thinking about pulling the wp-content directory out of the main WordPress directory, don’t.

Moving the directory and replacing it with a symlink works, aside from one anoying bug: register_activation_hook (__FILE__,...) and register_deactivation_hook (__FILE__,...) will stop working due to a function called plugin_basename not knowing about the symlink.

That means that most of your plugins won’t be activated on activation nor deactivated on deactivation, and that may leed to strange and annoying bugs if the plugin touches WordPress’ rewrite_rules.

If you’re using a division of max-width: 50em inside a container of width: 100%, strange things will happen when you start resizing the page to something smaller than 50em. The container div will shrink to just around your inner div, but Safari and Firefox will display a horizontal scrollbar as if this outer div is still 50em wide.

Solution: use max-width: 100% on the container instead of width: 100%.

Thus not:

<div style="width: 100%; background-color: #eee;">
 <div style="max-width: 50em; margin: 0 auto;">
 </div>
</div>

but

<div style="max-width: 100%; background-color: #eee;">
 <div style="max-width: 50em; margin: 0 auto;">
 </div>
</div>

Whenever you use max-width, all you outer containers need to have either width: auto (maybe implied) or max-width: 100% (or another width that makes sense). All the way indeed.

Als u hier weinig ziet gebeuren, dan komt het omdat het achter de schermen best druk is. Dit jaar studeer ik immers af aan de regie-opleiding van de Academie van Lier met De Koopman van ene Will Shakespeare. In opzet is het grootste dat ik tot hiertoe gedaan heb, of het ook het beste zal zijn moet nog blijken.

In ieder geval, ik ben niet alleen; mijn dierbare medestudenten regisseren allemaal ook een volavondstuk, wat het prettige gevolg heeft dat je van februari tot april naar 8 stukken van beginnende regisseurs kan gaan kijken, waarvan 7 in Lier.

Vandaar Stukwerk, een regiefestival. Noteer alvast in uw agenda:

Open Huwelijk
Tekst: Dario Fo
Regie: Marco Lenaerts
Productie: ‘t Podium
C.C. De Bogaard, Sint-Truiden, 011/70.17.00
za 13 feb — 20u15, zo 14 feb — 15u

De rattenvanger van Hamelen
Tekst: Jac Ros
Regie: Hans Kraat
Productie: Teater Lier
Cultureel Centrum Vredeberg, Lier, 03/480.48.27
vr 19 feb — 20u, za 20 feb — 15u, zo 21 feb — 15u, vr 26 feb — 20u, za 27 feb — 15u, zo 28 feb — 10u30

Van muizen en mensen
Tekst: John Steinbeck
Regie: Jeannine Hens
Productie: Teater Lier
Liers Minitheater ‘Spaanse Poort’, 03/480.48.27
vr 19 maa — 20u, za 20 maa — 20u, zo 21 maa — 15u

The beauty Queen of Leenane
Tekst: Martin McDonagh
Regie: Roland de Lathouwer
Productie: Teater Lier
Liers Minitheater ‘Spaanse Poort’, 03/480.48.27
vr 26 maa — 20u, za 27 maa — 20u, zo 28 maa — 15u

Rigor Mortis
Tekst en regie: Gert-Jan Janssens
Productie: Teater Lier
Liers Minitheater ‘Spaanse Poort’, 03/480.48.27
vr 9 apr — 20u, za 10 apr — 20u, zo 11 apr — 15u

De koning sterft
Tekst: Eugène Ionesco
Regie: Peter Cnops
Productie: SAMWD Lier
Liers Cultuurcentrum ‘De Mol’, 03/488.06.79
vr 9 apr — 20u15, za 10 apr — 20u15

Alice in wonderland
Tekst: Lewis Caroll
Regie: Anneleen Aerts
Productie: SAMWD Lier
L’Avenirsite, Lier
za 10 apr — 15u, zo 11 apr — 15u

De Koopman
Tekst: William Shakespeare
Regie en bewerking: Ben De Rydt
Productie: SAMWD Lier
Liers Cultuurcentrum ‘De Mol’, 03/488.06.79
vr 16 apr — 20u15, za 17 apr — 20u15

affiche-frustration-islandMijn geliefde schatjes van jeugdtoneelgroep “De Strontvliegen” spelen op vrijdag 13 maart, zaterdag 14 maart en zondag 15 maart “Frustration Island”, een bewerking van de Odyssee door de Kakkewieten.

Ik was al een tijdje op zoek naar een antieke Griekse comedie om naar onze hand te zetten, en iets van de Kakkewieten kunnen we als Strontvliegen natuurlijk niet laten liggen. Verwacht je aan een episch verhaal met een diepe draai en de nodige onnozelheid.

Zoals steeds is de afspraak in Gemeenschapcentrum ‘t Dorp, Berlaarsesteenweg 2, Kessel, op 13, 14 en 15 maart (zondag in de namiddag om 15h00). Reserveren op 03/489.09.34 of 03/480.89.15.

Daar ik een grote fan van Paul Thomas Anderson ben, was ik blij verrast The Dirk Diggler Story op de internetbuizen aan te treffen. The Dirk Diggler Story (1988) is P.T. Anderson’s voorbode tot Boogie Nights (1997). The Dirk Diggler Story werd gemaakt tijdens zijn studies en — buiten zijn meesterschap van het fake-documentaire genre — vallen de grote gelijknissen tussen beide films echt wel op. De “You got the touch”-powerballad komt letterlijk terug in Boogie Nights, inclusief de discussie over bas versus vocals, en ook de acteur van het Jack Horner-personage komt terug, zij het als de slechte producer in plaats van de goede. Alleen vrouwen en bloot waren blijkbaar wat moeilijker in 1988 — Raise your hand if you love Rollergirl! –, maar een kleine tien jaar later lag een homosexuele relatie tussen Dirk Diggler en Reed dan weer moeilijker. Eerlijk gezegd, hoeveel respect ik ook heb voor John C. Reilly, de Reed in The Dirk Diggler Story was beter, niet als acteur, maar wel als personage.

Goeie muzikant en knappe documentaire. Ik begrijp niet dat ik er nu pas wat van hoor…

Edit: volledige documentaire alhier.