Ik had al eens gezegd dat ik niet meer over camera’s ging schrijven, maar ik kan het toch niet laten. In ieder geval, als je binnen dit en een jaar op zoek bent naar een min-of-meer betaalbare Prosumer HD-camera, kijk dan eens naar de net aangekondigde Sony XDCAM EX (+/- 6.500 EURO).

Voordelen t.o.v. andere camera’s in de categorie onder 10.000 EURO:

  • Manuele Fuijon lens (niet verwisselbaar)
  • 1/2 inch CCD’s (t.o.v. 1/3 inch voor alle vergelijkbare camera’s) met volle 1920×1080 resolutie. CMOS technologie.
  • Progressief en interlaced, 1080 en 720 lijnen. Variabele framerate, slow motion in 720p.
  • HD-SDI uitgang
  • Tapeless workflow op basis van PCI ExpressCard kaarten met de mogelijkheid om in de nabije toekomst beelden rechtstreeks op XDCAM disk te schrijven

Als ik Panasonic zou zijn zou ik heel hard vloeken. De nieuwe Sony-camera is in alle opzichten beter dan de Panasonic HVX-200: betere lens, betere CCD’s, betere tapeless technologie (PCI ExpressCard t.o.v. PCMCIA), betere workflow, enzovoort. Camera’s zoals de JVC-HD 200 en Canon’s XLH1 houden wel het voordeel dat de lens kan verwisseld worden, maar een extra lens is vaak even duur als 2/3 van de aankoopprijs van de camera. Het verschil tussen 1/3 inch en 1/2 inch CCD’s is qua lichtgevoeligheid en scherptediepte echt wel groot en heft mijns inziens de bezwaren over een vaste lens op. En het is van Sony, wat als grote voordeel heeft dat het binnen afzienbare tijd door alle NLE’s ondersteund zal worden in tegenstelling tot bijvoorbeeld JVC