Toevalligerwijs zijn er op dit moment twee films in de zalen die qua thema wel heel erg op elkaar lijken: Venus en Man zkt. vrouw. Beide films gaan over een oude man — senioor — die verliefd wordt op een jong meisje — tiener, twintiger. Venus is een Engelse film geregisseerd door Roger Michell naar een script van Hanif Kureishi. Man zkt. vrouw werd geschreven door Pierre De Clercq en Jean-Claude Van Rijckeghem (tevens productie). Miel Van Hoogenbemt stond in voor de regie.

Ik vond het wel eens fijn om beide te vergelijken, zo’n beetje de Vlaamsche film tegen British Cinema. Spoilers op komst…

  Venus Man zkt. vrouw
Plot Oude acteur wordt verliefd op het 16 jarige nichtje annex huishoudhulp van zijn kameraad-collega. Oude weduwnaar wordt verliefd op zijn Roemeense huishoudster van 20.
Genre Tragikomedie Tragikomedie
Hoofdpersonage Maurice, een gevierd acteur en liefhebber van vrouwen die zijn einde voelt naderen. Leopold, een stijve schooldirecteur die bij het ingaan van zijn pensioen geconfronteerd wordt met de leegte van zijn bestaan. Hij zoekt een vrouw.
Vertolkt door Peter O. Toole (eminence grise) Jan Decleir (eminence grise)
Sidekick Ian, een hypochondrische collega-acteur met homofiele trekjes die zijn dagen vult met klagen, voornamelijk over het barbaarse gedrag van zijn nicht. Julien, de buurman, een opdringerige ex-Sabenien, die in UFO’s gelooft en voornamelijk op de vlucht is voor zijn vrouw.
Vertolkt door Leslie Philips Wim Opbrouck
Het meisje Jessie, 16-jarig wicht dat het platteland ontvlucht. Alina, 20-jarig meisje dat Roemenië ontvlucht.
Vertolkt door Jodie Whittaker Maria Popistasu
Vlucht? Ze heeft een abortus achter de rug. Ze is zwanger van een onbetrouwbaar sujet.
De versiertruc Samen uitgaan en samen shoppen. Samen pinten drinken en samen shoppen.
Wat loopt er mis? Een jonge lover van Jessie slaat Maurice neer. Het onbetrouwbaar Roemeens sujet duikt terug op.
Wat is hun beste moment? Ze zijn samen aan zee. Ze zijn samen aan zee.
Toon 1ste helft. Fijne komedie. Beide collega-acteurs zijn goede vrienden die zich vermaken door elkaar met cynische opmerkingen te beledigen. Eén regelrecht slapstick moment maar ook mooie scenes zoals Maurice die afscheid neemt van zijn vrouw: Maurice: “Ik heb echt van je gehouden… voor een tijdje.” – Vrouw: “Je hoeft me dit niet te vertellen.” – Maurice: “En voor de rest zag ik je graag”. Slapstick, boerse humor, karikaturaal. Alina is aangenomen als huishoudster maar ze heeft twee linkerhanden. Alles wat je maar kan bedenken: ondrinkbare koffie, oneetbaar eten, brekende borden, vallende ladders, verschroeide hemden. De zoektocht naar een vrouw via “www.wareliefde.com” wordt geïllustreerd met een montage van karikaturale alleenstaande vrouwen. (Het idee van “www.wareliefde.com” komt van Julien want Leopold kan — hoe kan het ook anders — niet met computers overweg.)
Toon 2de helft. Drama. Een oude man sterft. Tragedie. Een oude man beseft dat de liefde niet mag zijn.

Er valt nog meer over te zeggen, maar ik denk dat het verschil tussen beide titels veel duidelijk maakt: “Venus” is kort en krachtig en wekt verwachtingen terwijl “Man zkt. vrouw” amateuristisch klinkt en je doet verwachten aan een domme komedie. Als je alles optelt moet je dus wel “Venus” gaan kijken maar niet “Man zkt. vrouw” maar….

Zoals steeds is het in de cinema niet zo simpel. Om de één of andere reden was ik echt gepakt door “Man zkt. vrouw” en deed “Venus” me veel minder. Ik denk dat het ligt aan het sublieme spel van Jan Decleir — bij eender wie anders was de film in de eerste helft totaal door de grond gezakt — en Maria Popistasu. Het helpt natuurlijk dat Leopold er echt voor gaat — hij vraagt haar ten huwelijk — terwijl Maurice alleen nader tot Jessie raakt omdat ze medelijden/medelieven met hem krijgt. De ideale film is de eerste helft van “Venus” met de tweede helft van “Man zkt. vrouw”, maar iets in mij vraagt zich wel af waarom het überhaupt een probleem zou zijn dat een oude man samenleeft met een veel jongere vrouw…